diumenge, 20 de juny del 2010

EL PEDRA ES TORNA A DEIXAR CONQUERIR

CURSA DE SALDES-PEDRAFORCA

Un any més, i com sempre per dates pròximes a St. Joan, l’Associació Mountain Runners del Berguedà ens van proposar la seva peculiar cursa del Pedraforca.

I diem peculiar perquè consisteix, en tan sols 13 kms i sortint del petit poble de Saldes, a 1200m, ascendir al cim del pollegó superior del Pedraforca, a 2500 metres d’alçada, per tornar-lo a baixar a través de la conegudíssima tartera que trobem just a l’enforcadura. I tot dins el marc incomparable del Parc Natural del Cadí –Moixeró.

1300 metres de desnivell d’ascens, i els mateixos de descens per arribar altre cop a Saldes, a l’arribada, en la minsa distància abans citada.

Si comentem això amb qualsevol excursionista, es posa les mans al cap només de sentir que tal gesta es realitza en menys de dues hores!!

Aquest any, la cursa es mantenia dins les proves puntuables per a la Copa Catalana FEEC, i mirant el llistat d’inscrits, els que ens posàvem les mans al cap érem nosaltres. Tota la Selecció Catalana en pes hi era present, algún desperdigat de la Selecció Valenciana també, els amics de Diedre i Matxacuca, i una important representació dels ja anomenats Mountain Runners del Berguedà. També altres figures com en Kiko Soler, o Joan Freixa eren a la línia de sortida.

Per la nostra banda, del BORGES TRAIL, hi vam ser el Josep Maria Pijuan, l’Eugènia Miró i el Jordi Pàmies, els quals vam patir de valent per situar-nos en les millors posicions possibles de cara a aconseguir uns valuosos punts per a la classificació final de la Copa.
Tot i la previsió de temperatures baixes en alçada, i amb la cota de neu pels 1900 metres, el dia va començar ventós però assolellat.

Ja des de la sortida una fila india amb els millors corredors es va formar per enfilar-se cap al primer control, al refugi Lluís Estasen, al peu del massís. Continuar fins al coll del Verdet i començar l’autèntica ascensió-grimpada per les canals més directes fins al cim del Pedra.

A partir d’aquí, tot baixada, passant pel coll de l’Enforcadura i enfrontant-se amb la temible i degradada tartera, on tots, en un moment o altre vam tocar amb el cul a terra.

El nostre bon amic Just Sociats va pendre la iniciativa des del principi per intentar millorar el récord de la cursa, que ostentava ell mateix des de feia 2 anys. El temps a superar: 1h39min. I ho va aconseguir rebaixant-lo en 2 minuts!!

Per darrera un altre gran corredor, en Toti Bes, que es va haver de conformar amb la segona posició. I tercer entrava el valencià Ramon Recatalà.

Pijuan va aguantar el poderós ritme de Sociats durant una estona, seguint-lo a una distància “prudencial”, però va acabar cedint posicions donat l’alt nivell de corredors i l’acumulació de competicions que ens ocupa cada any per aquestes dates. Al final entrava 11è de la general amb 1h47min.

El principal rival de Pijuan a la general de la Copa, en Pau Bartoló, va realitzar una gran cursa situant-se el 6è de la general i prenent-li momentàniament el liderat, a tan sols 1 punt de diferència.

Pàmies no va tenir el seu dia, acusant el desgast a la duríssima cursa del Llop, la setmana anterior, i va lluitar per no perdre gaires posicions respecte al grup capdavanter, però quan el cos no pot, no pot. Al final arribava el 19è amb un temps d’1h53min.

L’Eugènia va tenir la seva particular disputa de les posicions de Top Ten, anant en tot moment amb la seva companya Paloma Lobera, del Matxacuca, i va acabar la cursa en 2h 43min., situant-se en el Top Ten femení, d’una categoria que no va tenir rival per a Núria Picas, que després d’una llarga temporada en el món dels raids d’aventura, prova sort a les curses de muntanya. I quina sort, ja que va endur-se el primer lloc de la cursa i alhora va rebaixar el récord femení.

Felicitar a la organització, l’Associació Mountain Runners del Berguedà, que després de mantenir el llistó ben alt a la Cursa de Berga, demostraven no perdre la motivació per oferir a tots els corredors una altra grandíssima cursa.