dissabte, 13 de setembre del 2014

Xavi Prim i Aleix Toda pugen als podis en els dos circuits de la Cursa de Muntanya de la Vila de Falset

Aquest 11 de setembre de 2014 ha estat el 8é any que s’ha celebrat aquesta emblemàtica cursa a la vila de Falset, una prova competitiva que constava de dos circuits, un de 22 km amb un d+ de 1150 m que formava part del Circuit de les Terres de l’Ebre, i un altre de 13 km amb un d+ de 620 m, més curt i explosiu.

A més, la cursa llarga constava d’una cronoescalada, un tram amb forta pendent ascendent on es cronometrava el temps que els participants tardaven a recorre’l  fins arribar al punt més elevat de la cursa, amb un premi pel que aconseguís fer-ho amb menys temps.

Així que enmig d’un gran ambient festiu, el Xavi Prim i l’Aleix Toda del Borges Trail, que participarien en el circuit de 13 km i el de 22 km respectivament, es col·locaven a la línia de sortida a la plaça de l’Artesana. A les 8:30 es va donar començament a la prova, amb els participants dels dos circuits conjuntament, i tots els corredors van sortir disparats a la sortida del poble, on es passava per l’interior d’un túnel il·luminat per a l’ocasió i es començava a enfilar cap a Sant Cristòfol anant fent ziga-zagues per una pista en pujada. Aquí en Prim i en Toda es col·loquen en 3a i 4a posició i van seguint a Albert Giné, de l’equip Dynafit i al Jordi Puig, de l’Athletic Track Mountain.

En arribar al final de la pujada començava un magnífic senderó a l’ombra d’arbres que baixava fins a la N-420 i quan es tornava a enfilar cap al Camí de les Torres, tot i no saber-ho Prim es posava al capdavant de la cursa, ja que els dos primers s’havien desviat uns metres del circuit. A la baixada cap al Mas d’en Rafael, en Ramón Curto va contactar amb en Prim i en Toda, que anaven junts al capdavant, i Toda va augmentar el ritme per mantenir-se en primera posició de la cursa llarga, cosa que només va aconseguir durant uns km, en veure’s superat per Curto i per Giné, que havia apretat fort per tornar al cap de cursa. Mentrestant Prim es mantenia uns metres per darrere de Toda.

Passats uns km pels paisatges propis de Falset, entre pistes i senderons pedregosos i amb algun tram enfangat, en Giné no troba les bones sensacions i cedeix el pas a Toda, que segueix empaitant en Curto a uns 15 m. En Prim va bé de sensacions i decideix gaudir de la cursa i d’aquell entorn junt amb en Jordi Martí, del Trail Tarraco.

En enfilar el Coll de l’Eudalda en Toda, tot i que va a bon ritme, perd de vista a Curto i pensa que encara queda força cursa i que no val la pena gastar les reserves en aquest punt. A la següent baixada es separaven els camins de les curses curta i llarga, on en Prim va seguir liderant la cursa fins al poble, on va decidir fer un canvi de ritme per deixar Martí enrere, tot i que aquest guardava més combustible del que semblava i els dos van protagonitzar un esprint final fins a meta del qual en Martí va sortir vencedor per 3 segons de diferència, arribant en Prim en 2ona posició.

Per la seva banda, Aleix anava veient a Curto uns metres pel davant quan la vegetació li permetia, mentre que per darrere no es veia a ningú. La segona part de la cursa era lleugerament més tècnica i amb els desnivells més concentrats, sobretot en el punt en que els organitzadors prenien el temps del xip per començar la cronoescalada, on començava una pujada amb un fort desnivell que passava per l’ermita de Sant Gregori, una preciosa ermita enmig de roca vermella.
Toda va optar per no consumir tots els cartutxos en la cronoescalada, ja que altrament li hauria passat factura per fer els 4 km que encara quedaven fins a meta. Va pujar ajudant-se de la corda i va seguir a bon ritme cap a meta, amb bones sensacions fins a finalitzar la cursa, a 26 segons del primer classificat.

Finalment cal comentar que l’organització és mereix un 10 pel que fa tant a la senyalització, com per la gran quantitat de voluntaris, per la bona distribució dels avituallaments, els racons pels quals passava la cursa i per la gran festa que es va muntar aquell 11 de setembre a Falset. Moltes gràcies a tots! I en finalitzar la cursa, una mica de PH-QUIROGEL per refrescar les cames, junt amb les perneres BUSSETUS i un bidó de RENDIMENT RACE per assegurar una ràpida recuperació. Durant la cursa els corredors del Borges van utilitzar les ulleres EASSUN X-LIGHT, protecció per 15 grams.